• dendrologai @ gmail .com
  • Nakvišų g. 14 Patamulšėlis, Rokų sen., LT-46164 Kauno raj.

Seminaras ir visuotinis susirinkimas

Šių metų balandžio 1-ąją Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje pagaliau įvyko ilgai lauktas tradicinis seminaras ir visuotinis ataskaitinis rinkiminis Lietuvos dendrologų draugijos narių susirinkimas.

Seminare išklausėme ir pažiūrėjome tris įdomius pranešimus. Tadas Vaidelys papasakojo, kokie grybai sukelia medžių puvinius, ir nuodugniai išaiškino, kaip moderniomis priemonėmis – tomografais – nustatyti medžių būklę, ypač puvinių buvimą, vietą ir išplitimą. Nors kol kas šio metodo tikslumas nėra didelis, tobulėjant prietaisams ir kaupiantis naudotojų patirčiai, ateityje jis tikriausiai nurungs dabar dažniausiai naudojamą guminį plaktuką.

Arvydas Rutkauskas pasidalino įspūdžiais ir vaizdais iš apsilankymo ekologiniame Eilato (Izraelis) botanikos sode. Jame kur tik įmanoma (o kartais ir kur, atrodytų, nelabai įmanoma) naudojama natūrali mediena, šakos, lapai ir kitos augalinės medžiagos, sumaniai kuriama jauki erdvė.

Seminarą užbaigė trumpas dokumentinis filmas (autorius A. Rutkauskas, operatorius Mantas Derevianko) apie Adolfą Kišoną. Dendrologas, tautodailininkas, mūsų Draugijos Garbės narys neseniai atšventė 95-metį, bet iki šiol turi ir noro, ir jėgų vedžioti po išpuoselėtą savo sodybą ir Degaičių parką. Ir ne kartą bendravusiems su šia neeiline asmenybe, ir tik dabar su juo neakivaizdžiai susipažinusiems buvo smagu pavaikščioti rudenėjančio Degaičių parko takais, kartu su šeimininku apžiūrėti įdomiausius medžius ir gražiausius paveikslus.

Visuotiniame ataskaitiniame – rinkiminiame susirinkime LDD valdybos pirmininkas pristatė  pastarųjų metų Draugijos veiklą. Nors pandemijos ribojimai neleido surengti planuoto visuotinio susirinkimo 2020 m., bet veikla nenutrūko – vyko nuotolinės paskaitos, lankėme įdomiausius Lietuvos dendrologinius objektus, dalyvavome talkose ir šventėme Medeiną, rašėme straipsnius, dalinomės informacija Draugijos internetiniame puslapyje ir feisbuko grupėje.

Pagaliau surengėme ir tiesioginius LDD valdybos rinkimus, kurie būtų turėję vykti 2020 m. Po neilgų diskusijų balsavimu nutarta palikti toliau dirbti tuos pačius žmones, tik valdybos narės pareigų atsisakiusią Liną Straigytę pakeitėme vienu mūsų Draugijos įkūrėjų, Garbės nariu Laimučiu Januškevičiumi. Tad nuo dabar iki 2026 m. atsakaitinio rinkiminio susirinkimo LDD valdyboje dirbs ir visus svarbius klausimus spręs šie 10 narių: Valerija Baronienė, Edita Jakubauskaitė, Laimutis Januškevičius, Edgūnas Kiminius, Irena Noreikienė, Sigutis Obelevičius, Artūras Poškus, Arvydas Rutkauskas, Loreta Semaškienė, Audrius Skridaila.

Aptarėme ir šiais metais numatomą veiklą. Edita Jakubauskaitė pristatė gegužės 14, 15 dienomis planuojamą pažintinę kelionę po Sūduvos gamtinius ir dendrologinius objektus, rugpjūčio 21 d. (preliminariai) – Medeinos šventę Raseinių rajone Kęstučio Skamarako sodyboje, taip pat tradicinę rudeninę talką, kurios vieta dar nenumatyta. Informacija ir registracija kelionei į Sūduvą (planuojame keliauti nuomotu autobusu) bus paskelbta netrukus.

O pasiilgusiems tolimesnių pažintinių kelionių – džiugi žinia. Pagaliau ketiname išvykti už Lietuvos ribų, į neartimą, bet labai įdomų ir daugelio dar nepažintą Balkanų kraštą. Loreta Semaškienė supažindino šia su birželio 24 d. – liepos 9 d. planuojama kelione po Serbijos, Makedonijos, Kosovo, Albanijos, Juodkalnijos, Bosnijos ir Hercegovinos istorinius, gamtos ir dendrologinius objektus.. Kelionei vadovautų Erikas Laiconas, pažįstantis tuos kraštus. Netrukus bus paskelbta išamesnė informacija ir registracija.

Aptarėme ir įvairius einamuosius reikalus, pasveikinome jubiliejines sukaktis švenčiančius Draugijos narius bei Valeriją Baronienę, kuriai suteiktas LDD Garbės narės vardas.

Po visuotinio ataskaitinio rinkiminio susirinkimo Draugijos valdyba susibūrė išrinkti pirmininko bei aptarti kitų klausimų. Dalyvavo aštuoni iš dešimties narių (A. Skridaila ir I. Noreikienė negalėjo atvykti dėl ligos). Valdybos pirmininku vienbalsiai išrinktas Arvydas Rutkauskas. Toliau tęsti darbus patikėta ir jo pavaduotojai Loretai Semaškienei, viešųjų ryšių atstovei Editai Jakubauskaitei bei atsakingai už Draugijos narių sąrašus ir mokesčius Valerijai Baronienei.

Posėdyje aptarti ir kiti Draugijos veiklos ir organizacinius klausimai, apsvarstytas LDD svetainės atnaujinimas, nutarta prenumeruoti platformą Draugijos vaizdo medžiagos (paskaitų įrašų, dokumentinių filmų ir pan.) talpinimui. Tuo pačiu kviečiame visus Lietuvos dendrologų draugijos narius skelbti savo straipsnius, įdomią informaciją, pastebėjimus, videoįrašus ir kitą medžiagą dendrologijos temomis (dėl paskelbimo susisiekite su Edita, Loreta ar Valerija).

Dar keli priminimai mūsų Draugijos nariams.

  1. Nario mokestį (15 eurų kasmet) mokėti vis dar privaloma. Įstatai leidžia šalinti už tris metus ar daugiau įsiskolinusius asmenis. Realiai šios praktikos netaikome, stengiamės visiems skolininkams priminti laiškeliu ar skambučiu ir nesiimame griežtų priemonių, kol skola nesitęsia 4 metus ar ilgiau. Visais mokesčių klausimais informaciją suteiks V. Baronienė el. paštu  betweenaround@gmail.com arba SMS tel. nr. 8 620 61834. Galima kreiptis ir bendru Draugijos el. paštu dendrologai@gmail.com, bet venkime jį pernelyg apkrauti. Patogiausias būdas sumokėti – banko pervedimas Lietuvos dendrologų draugijai į sąskaitą Nr. LT917300010002247363 Swedbank, mokėjimo paskirtyje nurodant “Vardenio Pavardenio nario mokestis už … metus“, po to būtinai pranešant V. Baronienei el. paštu betweenaround@gmail.com.
  2. Jei norite pataisyti ar pakeisti savo duomenis, paskelbtus Draugijos puslapio dalyje „Nariai“ (http://www.dendrologai.lt/nariai), kreipkitės į Editą arba Valeriją.
  3. Mūsų puslapyje skelbiamas ir LDD ekspertų dendrologų sąrašas (http://www.dendrologai.lt/ekspertai). Jį sudaro, tvirtina ir skelbia LDD valdyba. Ekspertai įsipareigoja visiems prašantiems teikti trumpas nemokamas konsultacijas gyvai, telefonu ar el. paštu, taip pat gali teikti sudėtingesnes konsultacijas, atlikti įvairius darbus ar teikti paslaugas asmeniniu tarpusavio susitarimu su paslaugos užsakovu. Norintiems tapti Draugijos ekspertais reikėtų turėti narystės Draugijoje stažą, patirties dendrologinėje veikloje ir teigiamą valdybos sprendimą (ne mažiau kaip 7 balsai „už“) arba Aplinkos ministerijos ar Aplinkos apsaugos agentūros išduotą eksperto atestatą.

Šviesaus taikaus pavasario ir iki kitų susitikimų!