• dendrologai @ gmail .com
  • Nakvišų g. 14 Patamulšėlis, Rokų sen., LT-46164 Kauno raj.

Kas naujo mūsų Draugijoje?

Sausio 28 d. Vilniaus botanikos sode įvyko išplėstinis Lietuvos dendrologų draugijos valdybos posėdis. Gyvame susitikime ne tik aptarėme aktualius Draugijos veiklos klausimus, bet ir susipažinome su naujomis Botanikos sodo genetinių tyrimų ir meristeminio augalų dauginimo laboratorijomis.

Daugiausiai dėmesio ir laiko teko skirti invazinių augalų problemai, tiksliau – Aplinkos ministerijos požiūriui į ją. Ministerijos patvirtintame invazinių Lietuvoje rūšių sąraše nurodyti ne tik invaziniai sumedėję augalai, bet ir jų veislės, kurios savaime neplinta ir jokio pavojaus natūralioms bendrijoms nekelia. Daugelis tokių augalų (pvz., uosialapis klevas ‘Auratum‘, ‘Flamingo‘, baltažiedė robinija ‘Purple Robe‘, ‘Frisia‘, raukšlėtalapis erškėtis ‘Ritausma‘, ‘Fru Dagmar Hastrup‘ ir t. t.) dauginami, pardavinėjami ir auginami visoje Europoje. Nepaisant to, reikalaujama naikinti veislių atstovus tiek želdynuose, tiek medelynuose, už jų auginimą skiriamos baudos. Kitas šio klausimo aspektas – ne viena invazinė rūšis yra išplitusi tiek, kad jos išnaikinti praktiškai nebeįmanoma. Bandymai naikinti dažnai yra labai brangūs ir padaro dar daugiau žalos (iškirtimas skatina gausesnį atžėlimą, o agresyvios cheminės priemonės kenkia visai augalijai, gyvūnijai ir žmonėms). Mūsų nuomone, reikėtų išanalizuoti kiekvienos konkrečios rūšies invazyvumą, parengti jo vertinimo metodiką, numatyti, kur ir kokių rūšių bei veislių atstovus galima auginti. Nutarta paruošti ir Aplinkos ministerijai įteikti raštą su argumentuotais LDD pasiūlymais šiuo klausimu.

Kita svarbi ir daugumą Draugijos narių dominanti tema – planuojama 2022 metų veikla. Numatyta pagaliau surengti visuotinį narių susirinkimą Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje balandžio 1 dieną 13 val. Tikimės, kad ribojimai dėl besitęsiančios pandemijos nesutrukdys visiems pagaliau susitikti gyvai. Kiti planuojami renginiai – kelionė į Sūduvą gegužės 14 ir 15 dienomis, ekskursija į Žemės ūkio akademijos arboretumą gegužės 28 d., Medeinos šventė Biržų rajone rugpjūčio 20, 21 dienomis, visuotinė talka spalio 22, 23 dienomis. Kol kas planas preliminarus, datos ir vietos dar gali keistis. Gal būt įvyks ir daugiau pažintinių ekskursijų Lietuvoje, jei Draugijos nariai turės noro ne tik dalyvauti, bet ir organizuoti. Dėl tradicinės kelionės už šalies ribų taip pat yra minčių, bet kol kas dar anksti apie jas garsiai kalbėti.

Pernai įvykusios nuotolinės paskaitos sulaukė nemažo susidomėjimo, tad ketiname jas rengti ir šiemet. Vasario mėnesį laukiame Arvydo Rutkausko pranešimo apie spygliuočių ligas, kovo mėnesį savo knygą „Imunitetą stiprinantys augalai“ ketina pristatyti Sigutis Obelevičius, o balandžio mėnesio paskaita dar derinama.

Aptarėme ir kitus klausimus – LDD internetinio puslapio atnaujinimą, Draugijos archyvinių duomenų ir įrašų kaupimą, bendradarbiavimą su žurnalu „Miškai“, dalyvavimą Aplinkos ministerijos ekspertų veikloje, naujus Draugijos garbės narius. Kaip visada, aktualus ir nario mokesčio klausimas. Primename, kad mokestis nėra atšauktas, o ilgiau kaip trejus metus jo nemokantys nariai išbraukiami iš Draugijos sąrašų. (Pasitikslinti dėl mokesčio galite rašydami el. paštu betweenaround@gmail.com arba SMS telefonu 8 620 61834 Valerijai Baronienei).

Tikslesnė informacija apie veiklą ir planuojamus renginius kaip visuomet bus skelbiama mūsų svetainėje. Visiems gražios žiemos ir iki susitikimų!

Valerija Baronienė